CSAK SZÜLŐKNEK

Milyen laptop kell a sulihoz 2020-ban?

Milyen laptop kell a sulihoz? – kérdezik a szülők, akik egyre nehezebben igazodnak el a számítástechnika rohamléptékű fejlődésében. Az alábbi cikkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, és igyekszünk néhány hasznos tanáccsal is szolgálni.

Fotó: Pixabay

Laptop, notebook, vagy mi a fene?

A laptop, a notebook, a hordozható számítógép egymás szinonimái, ugyanazt jelentik. Mi a cikkben a laptop kifejezést használjuk.

Milyen márkát?

Érdemes olyan márkát vásárolni, amelyről már legalább hallottunk, és nem csak rosszat. Fontos megemlíteni, hogy a neves márkák között is vannak rosszabb minőségű modellek, illetve a névtelennek tűnő márkák modelljei között is lehetnek jobban sikerült darabok.

Általánosságban elmondható, hogy amelyik laptopra 3 év garanciát vállalnak, az nagy valószínűséggel jó minőséget képvisel.

Minimum paraméterek?

Amennyiben új laptopot vásárolunk, akkor érdemes 8 GB RAM memóriával és 256 GB SSD háttértárral vásárolni.

Mit ne?

2020-ban új laptopot ne vegyünk SSD meghajtó nélkül. Amennyiben SSD helyett csak hagyományos merevlemez (HDD) van a laptopban, akkor az lesz a leglassabb egység. Kicsit olyan, mint ha egy új autóra fakereket tennénk egy lovaskocsiról.

Mennyibe kerül?

Új laptop 8 GB RAM memóriával, 256 GB SSD háttértárral, Windows operációs rendszerrel 150-160 ezer forinttól kezdődnek. Ezek a laptopok erős irodai gépek, minden iskolai elvárásnak megfelelnek.

Egy különlegesség: érintőképernyős laptop digitális tollal

Az alábbi, Lenovo C340-es laptop érdekessége, hogy digitális tollal lehet rá írni, rajzolni. A kijelzője egyben érintőképernyő is, továbbá teljes mértékben kihajtható.

Bár több laptop is rendelkezik hasonló tulajdonságokkal, azonban ez a modell 8 GB RAM memóriával, 256 GB SSD háttértárral és Lenovo érintőceruzával már 200 ezer forint alatti áron is kapható. Az alábbi oldalon ennek a modellnek többféle konfigurációját is megtalálhatjuk: https://www.digiprime.hu/laptop/lenovo-laptop/lenovo-ideapad-c340-ar

Még a vásárlás előtt…

A vásárlás előtt érdemes az adott laptopról véleményeket olvasni, Youtube teszteket megnézni. Ha tehetjük, akkor egy boltban tekintsük is meg az adott modellt, hogy lássuk és érezzük, hogy milyen az anyaghasználat, az összeszerelés, a képernyő minősége, stb.

Cipőt a cipőboltból!

Bár régen a korabeli reklámok értelmetlenségét figurázták ki ezzel a közhellyel, azonban a laptopvásárlásra is igaz, hogy ne élelmiszerboltban vegyünk laptopot…

Ha webshopból szeretnénk laptopot rendelni, akkor érdemes kis időt szentelni arra, hogy megtudjuk, hogy ha meghibásodik a termék, akkor miként történik a garanciális ügyintézés. Érdemes olyan céget választani, amelyiknek van hagyományos bolthálózata, és valószínűsíthető, hogy nem fog néhány éven belül letűnni a magyar piacról. 

Újat vagy használtat?

Ha anyagilag megtehetjük, akkor új laptopot vegyünk, hiszen arra van garancia.

Választhatunk a jelentős kínálatot felsorakoztató használt piacról is laptopot, de ez kockázattal jár. Még ha a vásárlás pillanatában minden tőkeletesnek is tűnik, semmi sem garantálja, hogy a közeljövőben így is marad. Sajnos a használt laptopoknál egy hiba kijavítása drágább is lehet, mint amennyiért az adott használt laptopot vettük.

Érdemes olyan cégtől vásárolni használt laptopot, amely legalább néhány hónap garanciát vállal a termékre.
Érdemes a minőségi használt laptopok között keresgélni. A csúcsminőségű, újkorukban méregdrága laptopok 7-8 évesen is meglehetősen jó állapotúak lehetnek. Ilyenek laptopokat már 15-40 ezer forintos áron is találhatunk.
A használt laptopoknál a leggyakoribb probléma a túlmelegedés, amelyért a rendszeres és szakszerű karbantartás elmaradása vagy a ventilátor meghibásodása a felelős. Használt laptop vásárlásához vonjunk be (ismerős) szakembert.

csakszuloknek.hu, 2020. augusztus

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél

Ne maradj le híreinkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket

Kövess minket!

csakszuloknek.hu