CSAK SZÜLŐKNEK

Ma van a hontalan állatok világnapja

1992 óta tartják meg a hontalan, otthontalan állatok világnapját. A világnap célja a közvélemény és a hatóságok figyelmének felhívása a kóbor állatok menhelyen való elhelyezésének, a menhelyekről történő örökbefogadásának, a nem kívánt szaporulat megakadályozásának fontosságára.

Fotó: Pixabay

Magyarországon elsősorban az otthonról elkóborolt vagy kidobott kutyák adnak feladatot az önkormányzatoknak, állatvédőknek. A szabályozás szerint ezeket az állatokat az önkormányzatnak kell begyűjtenie, majd két hétig megfigyelés alatt tartania. Ha az eb egészséges és gazdája nem jelentkezik érte, igyekeznek örökbefogadókat találni számára, de ha ez nem sikerül, elaltatás a sorsuk.

Hazánkban 2013. január elseje óta több tízezer forintos pénzbírsággal is büntethetik a mikrochippel nem rendelkező, négyhónaposnál idősebb kutyák gazdáit egy kormányrendelet értelmében. A chip beültetése néhány ezer forintos állatorvosi beavatkozás, amely során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet (transzpondert) ültetnek az állat nyakába. Az oltáshoz hasonló, pár perces művelet lehetővé teszi a kutyák azonosítását, megkönnyíti nyilvántartásukat, követhetőbbé teszi a magyar ebállományt, segít az elveszett, ellopott állatok nyomára bukkanni.

A Magyarországon élő kutyák száma meghaladja a kétmilliót, és közülük több mint százezer kóborol az utcákon. A kóbor állatokon számos szervezet próbál segíteni, többnyire menhelyek működtetésével. Íme egy országos lista a menhelyekről: igazbarat.hu/Menhelyek-Orszagszerte

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél

Ne maradj le híreinkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket

Kövess minket!

csakszuloknek.hu