CSAK SZÜLŐKNEK

Egy rendes apa belehal a családfenntartásba?

A modern apa egyetlen feladata, hogy pénzt keressen? Nem kell részt vennie a család életében? Kinek jó ez? Az apáknak? Az anyáknak? A gyermekeknek?

Az Apa Akadémia 2019. október 28-án, a Kossuth Klubban tartott előadást az apalibikókáról, a munka-család egyensúly fontosságáról.

Apa Akadémia előadás, 2019. október 28. Kossuth Klub, Budapest. Fotó: Péteri Balázs

Az Apa Akadémia küldetése, hogy visszacsempéssze az apákat a családok életébe, mely az egész család számára kívánatos. „A legfontosabb, hogy egy gyermeknek éppen annyira szüksége van apára, mint anyára. Az apa nem második anya, pont ezért nem is nélkülözhető az ideális családból” – mondja az Akadémia alapítója.

Az előadáson Léder László bemutatta az általa kisgyermekes apa szindrómának elnevezett tünetegyüttest is, mely egyre gyakrabban jelentkezik a modern apaság világában.

Apalibikóka: cél a család-munka egyensúly megtalálása

4 apa élő története

A rendhagyó előadáson 4 édesapa mutatta be, hogy miként találták meg az egyensúlyt, milyen hibákat követtek el, és számukra milyen megoldás született a problémára.

Hangsúlyozni kell, hogy mindenkinek saját magára vetítve kell megtalálnia a megoldást, az egyensúlyt, azonban az alábbi észrevételek általános érvényűnek tűnnek az előadás alapján:

  • énidő: rendkívül fontos, hogy az apának (és az anyának is természetesen) legyen olyan szabadideje, amikor saját magával tud foglalkozni, amikor fel tud töltődni, amikor ki tudja magát pihenni. Egészséges szülőkre van szükség, és a tapasztalatok alapján a megfelelő mennyiségű énidő nélkül a szülők kiégnek, megbetegednek.
  • közös idő: a harmonikus kapcsolathoz, az intimitáshoz szükséges, hogy apa és anya rendszeresen kettesben töltsön időt.
  • meg kell találni az egészséges egyensúlyt a munka – magánéletben viszonylatában.

A fentiekből következik, hogy a modern családnak profi időmenedzsmenttel kell rendelkeznie, meg kell vizsgálniuk, hogy milyen áldozatokat követel a jelenlegi életmódjuk, munkahelyük, mennyi időt pazarolnak el nélkülözhető tevékenységekre….

Apaklub

Az egyik előadást tartó apuka elmondta, hogy apaklubot hoztak létre a vállalatnál dolgozó apák, ahol kötetlen beszélgetések során osztják meg az apasággal kapcsolatos tapasztalataikat, élményüket, problémáikat. „A legmegdöbbentőbb az volt, hogy mennyire nehezen tudnak az apák megnyílni, mennyire idegen számukra, hogy az érzelmeikről beszéljenek, vagy egyáltalán csak megfogalmazzák őket…” – mondja az apaklub alapítója.

A következő Apa Akadémia előadás 2019. november 11-én lesz, melynek témája: a kamaszkor cunami. Részletek: apaakademia.hu

Péteri Balázs
csakszuloknek.hu

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél

Ne maradj le híreinkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket

Kövess minket!

csakszuloknek.hu